Udforsk Vadehavets bund …
(Vadehavet & Ribe #15)


Det er atter blevet tid til en tur til Vadehavet for Ella Bella, storebror Otto og deres forældre. For der er stadig masser
at opleve!

Indtil nu har familiens eventyr i området mest handlet om de ting, der sker over havets overflade. Såsom at tage på sæltur på Mandø (læs om familiens tur her: Mega Mange Mandø-sæler … (Vadehavet & Ribe #10), og at blive klogere på begreber som stormflod og tidevand på det informative Vadehavscenter (se mere her: Danmarks STØRSTE Nationalpark … (Vadehavet & Ribe #7). Og når det bliver efterår, og det er tid for fuglene at trække mod syd, så skal Ella Bella og resten af familien opleve fænomenet Sort Sol. Noget især Far glæder sig meget til (at tage billeder af …). Mere om det senere.

For nu drejer det sig om det utroligt rige dyreliv, der finder under Vadethavets overflade. Hverken Mor eller Far ved så meget om fisk, krabber og muslinger. Og selv storebror Otto må indrømme, at han kan komme i tvivl, når det drejer sig om forskellen på strandsnegle og dyndsnegle. Og Ella Bella – hun kan indtil videre kun kende forskel på en brandmand og en vandmand … Så da Mor læser om muligheden for at komme med en naturvejleder fra Vadehavscentret ud på en såkaldt
Sea Explorer-tur, så er hele familien klar. For de kan vist alle lære noget!

Da de ankommer til centret, står en gruppe mennesker klar sammen med vejlederen. Hun hedder Karen, og Ella Bella synes hurtigt, det virker til, at hun nærmest ved ALT. Ihvertfald når det drejer sig om krabber, sandorme og andet godt fra havet. Selv storebror Otto er meget imponeret! Så Ella Bella holder sig tæt til Karen, så hun er sikker på at lære noget – og Far holder sig tæt til Karen, så han er sikker på at få taget nogle gode billeder af deres fund.

For Sea Explorer-turen går ud på at finde de smådyr, der lever lige under Vadehavets overflade. Og helst så mange forskellige slags som muligt. For at holde styr på hvilke dyr, man har fanget, får alle i gruppen udleveret hver deres tjekliste. Her er både navn og en vellignende tegninger af smådyrerne. I alt er der 16 styks, som Karen siger, er de dyr, der er mest sandsynlighed for at finde i området. Herefter deler hun fiskenet, plastikbakker, syltetøjsglas og andre ting, der kan være nyttige i jagten på smådyrerne.

Først tænker Ella Bella, at det er underligt, at de skal fange fisk og krabber med bakker. Det virker umiddelbart lidt besværligt. Men så siger Karen, at bakkerne altså kun skal bruges, så de kan kigge på de dyr, de fanger – og samtidigt opbevare dem sikkert, til de kommer tilbage til Vadehavscentret. Der skal de nemligt se nærmere på deres fangst, så de kan lære endnu mere.

Alle i gruppen er gode til at finde dyrene på tjeklisten, og efter en times tid synes Karen, at det er på tide at tage tilbage til centret. Her står en storskærm klar, og først tror Ella Bella, at de skal se en film. Men så peger storebror Otto på en lup, der er tilkoblet skærmen. Og da Karen lægger den første lille snegl ind under luppens kikkert, forstår de hvorfor. For via luppen blive dyrene forstørret hele otte gange op på storskærmen. Og på den måde kan de komme meget tættere på de dyr, der ellers er ret små.

Ella Bella, storebror Otto, Mor og Far synes alle, det har været en fantastisk spændende og lærerig dag. Og nu kan storebror Otto kende forskellen på strandsnegle og dyndsnegle. Og Ella Bella har lært, at en sandorm ikke er den grålige spiral, der ligger overalt i sandets overflade – men at det derimod er ormens afføring …

Få mere info om Sea Explorer-turen og Vadehavscentrets åbningstider, adresse o.l. her: www.vadehavscentret.dk 

Posted by Sara

Leave a comment


Scroll to Top