“Stenbruddet” Casa Milà
(Barcelona #6)


Som skrevet tidligere her på bloggen, betragtes Barcelonas imponerende kirke La Sagrada Família som arkitekten Antoni Gaudís mesterværk (se indlægget La Sagrada Família … (Barcelona #1)).

Men det er på ingen måder det eneste byggeri, den yderst aktive arkitekt har haft sine krummelurer tanker med i. På det brede hovedstrøg Passeig de Gràcia ligger der f.eks. hele to af hans sjove huse: Casa Milà i nummer 92 og Casa Battlo i nummer 43.

Idag skal Ella Bella, storebror Otto, Mor og Far besøge Casa Milà. Hele familien glæder sig. Mor har nemlig fortalt, at der oppe på taget både er en fantastisk udsigt (så Far kan tage billeder ud over Barcelona) og en masse sjove skulpturer (som Ella Bella og storebror Otto kan lege gemmeleg ved).

Ella Bella synes, at bygningen er meget speciel. Og da Mor fortæller hende, at den faktisk er cirka ligeså gammel som Oldefar, bliver hun ret overrasket. For den ser slet ikke gammel og rynket ud som ham … Faktisk virker den ret moderne – eller måske er det bare fordi, at den er så anderledes?

Mor fortæller videre, at bygning også har et øgenavn. Nemlig La Pedrera. Det betyder stenbruddet. Det bliver bygningen kaldt, fordi mange synes, at den minder om netop et stor bunke sten … Ella Bella synes måske, at de lidt har ret. Så længe der altså er tale om en pæn bunke sten …

Casa Milà blev bygget til en af Barcelonas rigmænd i perioden 1905–1910. Og da den stod helt færdig i 1912, var det én af byens fornemmeste boliger. Idag kan én af bygningens lejligheder i øverste etage besøges, og den er møbleret med møbler og andre genstande fra perioden.

Storebror Otto, som er løbet lidt i forvejen, opdager endnu højere oppe i bygningen et lille museum. Han kan læse, at det hedder Espai Gaudi. Da de andre kommer, får storebror Otto Mor til at oversætte det til Gaudi’s rum. Det er altså et helt rum udelukkende dedikeret til Gaudi’s arbejde. Det synes storebror Otto er sejt! Og da Far peger på den meget specielle model af kirken La Sagrada Família, er storebror Otto solgt! Modellen demonstrerer nogle af arkitektens strukturelle ideer – ved at vende det hele på hovedet.

Nu kan Ella Bella bedre forstå, at det har taget så mange år at få bygget den kirke færdig. Altså, hvis de hele tiden har skulle stå på hovedet, for at forstå Gaudi´s idéer …

Læs mere om Casa Milàs åbningstider, entrépriser o.a. her: www.barcelona.com

Posted by Sara

Leave a comment


Scroll to Top