Sort Sol over marsken …
(Vadehavet & Ribe #20)


Noget af det, især Far har glædet sig til at opleve på familiens eventyr i området omkring Vadehavet & Ribe, er naturfænomenet  Sort Sol.

Ella Bella forstår ikke helt, hvorfor Far virker så begejstret den formiddag, da de pakker bilen for at køre mod Ribe. For umiddelbart lyder Sort Sol da ikke som noget, der er særligt rart … Så griner Far og siger, at det altså ikke har noget at gøre med solen, og at den pludseligt bliver sort. Storebror Otto indskyder, at det er et helt andet og yderst sjældent astronomisk fænomen, der hedder solformørkelse. Det må han fortælle Ella Bella om en anden god gang!

Ella Bella er kun blevet mere forvirret. For hvis det ikke har noget som helst at gøre med solen, hvorfor hedder det så Sort Sol? Så fortæller storebror Otto, at navnet hentyder til de tusindvis af stære, der to gange om året samles i de store områder, Tøndermarsken og Ribemarsken.  Det sker, når de er på vej på træk fra lande i Norden til steder som Holland og Storbritannien. Da det er alt for lang en distance at flyve på én gang, holder stærene pause undervejs. Og lige før solnedgang, når de går ned og søger ly på jorden, tegner de tusindvis af fugle fascinerende mønstre på himlen. Og det er dét, man kalder Sort Sol.

Nu, synes Ella Bella, at det kun kan gå for langsomt med at komme afsted til Ribe,  så hun skynder sig at hjælpe Far med at pakke det sidste ind i bilen …

Da familien har spist aftensmad, er det endeligt blevet tid til at komme ud og kigge på fuglene. Og selvom det er nogenlunde lunt, da de tager afsted, tager Mor ekstra tøj med til dem i bilen. For ligeså snart solen er gået ned, bliver det lynhurtigt koldt.

Da de, sammen med naturvejlederen og resten af gruppen kommer frem til bestemmelsesstedet, er Ella Bella overrasket over, hvor mange mennesker der er. Hun er bange for, at hun slet ikke vil kunne se, når stærene er oppe på himlen. Så forsikrer vejlederen hende om, at når og hvis der sker noget, vil hun helt sikkert komme til at se det! For stærene er så langt væk, at alle nemt kan se dem. Hvis altså de viser sig …

Ella Bella synes, det er lidt underligt, den måde ham naturvejlederen ikke virker helt sikker på, om fuglene kommer. For er det ikke hans arbejde at vide det, når nu han arbejder i naturen? Så siger Mor, at da det jo er en oplevelse, hvor det er fuglene, der er i centrum, så er det ikke noget menneskene kan styre og bestemme over. Heller ikke selvom man arbejder som naturvejleder. Så det bedste, Ella Bella kan gøre, er at krydse fingre for, at der er rigtigt mange stære, der har tænkt sig at overnatte lige her i nat.

Imens de står og venter på de store stæreflokke, fortæller vejlederen, at grunden til, at fuglene har valgt netop Vadehavsområdet som pausested på deres tur mod sydvest, er  stedets fugtige græsmarker og tagrør. Om dagen søger de efter føde på græsmarkerne, og det er især forskellige larver, de leder efter. Når det så bliver aften, flyver de tilbage til tagrørerne, hvor de søger ly for natten – og ikke mindst for de mange rovfugle.

For ligesom stærene lever af at æde larverne, er der større fugle, der gerne vil æde stærene. Og for at det skal være så svært som muligt for disse rovfugle at finde ud af, hvor stærene sover om natten, skifter de tit sted. Og det er én af grundende til, at ham naturvejlederen ikke kan garantere, at de vil komme til at se stære her til aften. For selvom fuglene sov i tagrørerne lige derovre igår, kan de have skiftet sovested til i nat. Ella Bella synes, det lyder noget besværligt sådan at skifte bolig hele tiden. Men så minder storebror Otto hende om, at fuglene jo ikke skal pakke dukker, tøj og mad ned hver gang de flytter …

Det ser ud til, at Ella Bellas krydsede fingre har virket. For lige pludseligt, og nærmest ud af det blå, begynder fuglene at samle sig. Store og små flokke kommer flyvende fra alle sider, og flere i gruppen peger begejstret, hvergang de får øje på en ny stæreflok.

Først prøver storebror Otto og Ella Bella ved fælles hjælp at tælle de mange fugle. Men de må hurtigt give op. For der er flere hundrede. Nej, flere tusinde fugle. Og det ser ud som om, at de allesammen har valgt præcis samme sted at overnatte. Faktisk er det som om, at en kæmpestor støvsuger suger de mange fugleflokke ned i tagrørerne. Ligeså snart flokken kommer over rørene, flyver de nemlig skrådt ned til alle de andre fugle.

Ella Bella kan levende forestille sig, at der må være en frygtelig larm dernede blandt tagrørerne. For helt herovre, hvor de står, kan hun meget nemt høre fuglenes pippen, selvom de virker ret langt væk. Så siger naturvejlederen, at hvis hun sætter hænderne bag ørerne, bliver lyden forstærket en hel del gange, så hun kan høre lydene endnu mere tydligt. Whau – det lyder nærmest som at stå midt i en dyrehandel!

Ella Bella, storebror Otto, Mor og ikke mindst Far har fået en fantastisk naturoplevelse. Og ud over at opleve fuglene, fik de også set masser af andre “dyr”. For da stærene fløj op i kæmpeflokke, lavede de de mest fantastiske formationer. Og flere af dem havde store ligheder med f.eks. en hund, en slange – og en sød sælunge, som Ella Bella var hurtigst til at pege ud.

Læs mere om Sort Sol-fænomenet og få tips til guidede tur fra enten Vadehavscentretwww.vadehavscentret.dk
eller Sort Safari: www.sortsafari.dk 

Posted by Sara

Leave a comment


Scroll to Top