
Så er der udskrevet Folketingsvalg …
(Vadehavet & Ribe #35)
Så er der udskrevet Folketingsvalg i Danmark, og torsdag d. 18. juni skal danskerne til stemmeboksene. Flere steder landet over bliver rådhuse, skoler, sportshaller o.l. brugt som stemmesteder. Det minder Ella Bella og Otto om dengang, de besøgte Det Gamle Rådhus i Ribe.
For efter at have været på rundtur med vægteren har Ella Bella og Otto lyst til at lære mere om, hvordan Ribe var i gamle dage. Så Mor foreslår, at de tager en tur på Det Gamle Rådhus, som ligger i en af de få bygninger, der stammer helt tilbage fra middelalderen. Otto tilføjer, at i Danmark varede middelalderen fra cirka år 1050-1536.
Først forstår Ella Bella ikke, hvorfor det skulle være interessant. For så vidt hun ved, er et rådhus et sted, hvor de, der bestemmer i byen, arbejder. Mor fortæller, at den fine, røde murstensbygning ikke længere er i brug som rådhus. Den funktion er flyttet til Esbjerg, som er en større by end Ribe. I dag ligger der blandt andet et museum for gamle torturinstrumenter i Det Gamle Rådhus. Det, synes især Otto, lyder super spændende.
Inde på museet er der rigtig nok udstillet en masse forskellige ting, som før i tiden blev brugt, når man skulle pine og torturere folk. Ella Bella får hurtigt øje på en samling af morgenstjerner, som hun kan kende som det våben, vægteren havde med sig rundt på sin vandring i byen. Otto fortæller, at morgenstjernen dukkede op i løbet af middelalderen i forskellige udgaver. Den oprindelige udgave blev lavet af dygtige våbensmede, som var omhyggelige med at beregne våbenets slagstyrke og vægt. Det var dog ikke alle, der havde råd til denne fine og dyre udgave. Derfor opstod de mere primitive udgaver, hvor der ganske enkelt blev hamret masser af søm igennem enderne på lange trækøller.
Ella Bella gyser ved tanken om de farlige våben. Hun har en enkelt gang prøvet at stikke sig på et søm, så hun kom til at bløde. Så tænk bare, hvis der var 10 stikkende søm på samme tid. Av!
Læs mere om Det Gamle Rådhus lige her: www.detgamleraadhusiribe.esbjergkommune.dk