Ribe i fugleperspektiv …
(Vadehavet & Ribe #3)


Når Mor og Far tager Ella Bella og storebror Otto med rundt på eventyr, kan de godt lide at danne sig et overblik over den nye destination – f.eks. ved at se det hele lidt fra oven. Så da de ankommer til Ribe, går der ikke lang tid, før de er på vej op i tårnet på byens domkirke.

Imens de går op i tårnet, tæller Ella Bella de mange trin. Da hun er nået til 96, håber Ella Bella, at de snart er fremme. For hun kan kun tælle til 100 … Men der er et godt stykke vej endnu, siger Far. For de er kun nået til det sted, hvor man går fra det første tårn, der hedder Mariatårnet, over til selve Borgertårnet. Det er fra dette tårn, man kan nyde den gode udsigt ud over Ribe og en stor del af Vadehavet.

Ella Bella synes, det er underligt, at der er så mange tårne på kirken. Og at de ser så forskellige ud. Så fortæller Mor, at det er fordi, at Ribe Domkirke er bygget og udbygget af flere omgange. Den kirke, der ligger på stedet idag, blev opført tilbage i perioden 1110-1134. Men det var uden det store, røde Borgertårn, som først kom til i 1333 – altså omkring 200 år senere. Oprindeligt var Borgertårnet 65 meter højt og med et flot spir, men det styrtede ned i 1534. Og da man 61 år senere ville reparere tårnet, var der ikke penge til at genopbygge spiret. Så derfor blev tårnet altså noget lavere – og med fladt tag.

Nu er familien endeligt nået helt op til toppen – 248 trin er storebror Otto, der har overtaget tællingen, nået frem til. Ella Bella går hurtigt over til en af de opstillede udsigtskikkerter. Og selvom Far ikke er meget for at komme for tæt på kanten, da han lider lidt af højdeskræk, vil han gerne hjælpe Ella Bella op til kikkerten. Så har han nemlig noget at holde fast i …

Imens Ella Bella kigger, Far holder og storebror Otto tjekker tykkelsen på tårnets flagstang, peger Mor flere af de ting ud, som de skal se på deres tur rundt i Vadehavet & Ribe. Og Ella Bella kommer til at tænke på, at det faktisk er meget smart, at man ikke havde råd til at lave spiret til Borgertårnet dengang for mange år siden. For så ville det have været svært at nyde den super udsigt ud over byen …

Læs mere om Ribe Domkirkes åbningstider, tårne o.l. lige her: www.ribe-domkirke.dk

Posted by Sara

Leave a comment


Scroll to Top