(Pinse)Sol over Gudhjem …
(Bornholm #4)


I weekenden er det pinse. En højtid hvor mange familier har tradition for at stå ekstra tidligt op for at se pinsesolen danse.

Et sted med en god udsigt til den flotte solopgang er det 48 meter høje bjerg, Bokul. Det ligger i havnebyen Gudhjems “baghave”. Ella Bella, Otto, Mor og Far besteg naturligvis det klippede landskab, da de var på eventyr på Bornholm. 

Imens Far går rundt på Bokul og fotograferer, fortæller Mor, at havet til alle tider har haft en stor betydning for byen. For 1000 år siden var Gudhjem en af Østersøens vigtige vikingehavne. Og i nyere tid, det vil sige fra omkring slutningen af 1800-tallet, var fiskeriet det vigtigste arbejde i byen. Ikke mindst fordi mange fisk blev eksporteret videre til resten af Danmark.

Det var i den forbindelse, at den kendte ret, Sol over Gudhjem, blev opfundet. Fordi silden ikke kunne være nyrøgede og helt friske hver dag, og man gerne ville, at de skulle smage så lækkert som muligt, fandt man på at eksperimentere lidt med opskriften. Så når man bestiller Sol over Gudhjem, får man  en nyrøget sild med en rå æggeblomme, groft salt, radiser og purløg på toppen af et stykke godt hjemmebagt bornholmsk rugbrød. Mums!

Husk: I kan tage på flere eventyr sammen med Ella Bella og resten af familien. Bare download e-bogen Ella Bellas eventyr — Bornholm helt gratis. Læs mere lige her

Posted by Sara

Leave a comment


Scroll to Top