Peters Jul i Ribe …
(Vadehavet & Ribe #27)


Jeg glæder mig i denne tid;
nu falder julesneen hvid,
så ved jeg julen kommer.

Min Far hver dag i byen går
og når han kommer hjem, jeg står
og ser hans store lommer.

Sådan starter julefortællingen, Peters Jul, som for mange er indbegrebet af den hyggelige, danske jul. Og sådan er det også i Ribe.

Hele december måned er byens centrum nemlig forvandlet til “jul som i gamle dage”. Og ud over hyggelige julemarkeder i kældre, på pladser og i baggårde, er der flere aktiviteter, der har Peters Jul som tema. F.eks. teaterforestillinger, hestevognsture og rundvisninger i byens hyggelige gader.

Storebror Otto har fortalt Ella Bella, at fortællingen om Peters Jul blev udgivet første gang i 1866. Det vil sige for næsten 150 år siden! Så da Mor siger, at man kan komme på en guidet rundtur med Peters far, så er Ella Bella lidt usikker på, om hun vil med. For når bogen er gammel – hvor gammel er Peters far så ikke …  Mor griner og siger, at det altså bare er én, der lader som om, at han er Peters far. For på den måde kan han fortælle historier fra gamle dage, dengang Peter var dreng.

Det første, ham der leger Peters far starter med at fortælle på deres tur rundt i byen, er, at historien i Peters Jul faktisk slet ikke stammer fra Ribe. Men grunden til, at man i byen alligevel har valgt at tage udgangspunkt i den fine fortælling, er, at julen i Ribe i samme periode mindede meget om den i Peters Jul. Faktisk så meget, at man, da man i 2006 ville  filmatisere bogen, valgte at gøre det i Ribe – bl.a. på Quedens Gaard, der er autentisk for perioden.

Peters far gør mange stop undervejs på rundturen, og han har masser af sjove fortællinger fra tiden midt i 1800-tallet. Blandt andet fortæller han, at det først var i løbet af 1800- tallet, at der kom gadebelysning i de små gader. I 1854 var der i alt 37 lygter fordelt rundt i byen. Dvs. at der var mange gader, hvor der om natten var bælgravende mørkt. Og da man i samme periode i store dele af byen ikke havde de bedste toiletforhold, så man blev nødt til at hælde sin afføring ud på gaden, kunne det godt være en noget ubehagelig oplevelse at gå rundt efter mørkets frembrud.

Ella Bella gyser ved tanken, og kommer til at tænke på ham vægteren, de var på rundtur med i sommers. Mon ikke han huskede at tage sine støvler af, når han kom hjem efter en nats arbejde i gaderne … (læs mere om vægterrundturen her: Tag på rundtur med vægteren … (Vadehavet & Ribe #5)).

Efter gåturen rundt i byen har Mor lyst til at kigge forbi de mange, hyggelige julemarkeder. Og for at få et overblik over dem alle, foreslår hun, at familien først tager en tur med den hestevogn, Ella Bella har fået øje på. For ud over at det er praktisk og hyggeligt med en tur, var det nemlig også sådan, man blev transporteret rundt, dengang det var Peters Jul.

Læs mere om alle de fine arrangementer, der finder sted i Ribe i løbet af december måned lige her: www.petersjuliribe.dk

Posted by Sara

Leave a comment


Scroll to Top