Monolitten i Vigelandsparken …
(Oslo #16)


Når man snakker om Norges hovedstad, Oslo, så er det svært at komme udenom Vigelandsparken. Både fysisk og i søgningen på must sees i byen. Og det store parkanlæg er da også nævnt et par gange før her på bloggen (bl.a.
Laber Labyrint … (Oslo #5)Den lille (pige)sure dreng … (Oslo #8) og Kongelig leg i Frognerparken … (Oslo #10)).

En af de mest kendte skulpturer i Vigelandsparken er Monolitten. Storebror Otto fortæller Ella Bella, at en monolit er en meget stor sten. Og skulpturen, der står på det højeste sted i parken, er da også over 17 meter høj. Da Far videre fortæller, at Monolitten har fået sit navn, netop fordi den er lavet af én enkelt granitblok – så kan Ella Bella næsten ikke tro det. For op langs den gigantiske skulpturs sider er udhugget en række mennesker. Og de ser næsten så levende ud, at Ella Bella har svært ved at tro på, at de faktisk er lavet af sten. Sikken et arbejde!

Imens Far går igang med at fotografere Monolitten og de omkringstående skulpturer, begynder Ella Bella og storebror Otto at tælle de mange mennesker. Men de må hurtigt give op, fordi det er svært at holde styr på, hvor de er kommet til på den store søjle. Så hjælper Mor dem ved at sige, at der i alt er hele 121 figurer. Har hun læst.  Hvad de mange mennesker præcist skal illustrere, er der mange meninger om. F.eks. menneskets opstandelse, kampen for tilværelsen o.l.

Mor kan se, at både Ella Bella og storebror Otto er meget interesseret i både Monolitten og de andre skulpturer i Vigelandsparken. Så hun foreslår, at de går hen til  Vigelandsmuseet. Her kan de nemlig bl.a. se de originale gipsafstøbninger af bronze- og granitskulpturerne. Og så kan Mor jo også få en tiltrængt kop kaffe …

Få mere information om Vigelandsparken, Monolitten og Vigelandsmuseet lige her (eller ved klik på de tidligere blogindlæg øverst på siden): www.vigeland.museum.no

Posted by Sara

Leave a comment


Scroll to Top