Mennesket ved Havet …
(Vadehavet & Ribe #30)


Vadehavet & Ribe ligger i Jylland – nærmere bestemt Sydvestjylland. Det samme gør Danmarks femtestørste by, nemlig Esbjerg. Mor synes, at det er blevet tid til, at familien tager en tur til storbyen. For indtil nu har mange af deres oplevelser i området været ude i naturen. Og da hun forsikrer de andre om, at det ikke (kun) er for at kigge på butikker og gå på café, er Ella Bella, Otto og Far også klar.

Imens de kører, fortæller Mor, at Esbjergs placering ud til kysten tidligere gjorde fiskeri til et vigtigt erhverv, og byen havde Danmarks største fiskerihavn. Nu er der næsten ingen fiskebåde tilbage, og i dag er det især olieboring og eksport af vindmøller, der skaber travlhed på havnen. Mor fortæller videre, at ud over at være kendt for sine havneaktiviteter, er der også mange, der forbinder Esbjerg med noget på mange måder stor kunst.

Først forstår hverken Ella Bella eller Otto, hvad Mor snakker om. Men da de står ud af bilen på den lille grusparkeringsplads tæt ved vandet, bliver de straks klogere. For kort derfra troner den ni meter høje betonskulptur Mennesket ved Havet. Sikke et syn.

Imens Far fotograferer, fortæller Mor, at skulpturen med de fire mænd, der kigger ud over Vestehavet, har stået i strandkanten siden 1995. Her var den med til at markere, at Esbjerg året forinden kunne fejre 100 års jubilæum som selvstændig kommune.Kunstneren bag skulpturen hed Svend Wiig Hansen. Og som Otto ganske rigtigt lægger mærke til, er han i sit arbejde blevet inspireret af de store figurer, der står på Påskeøen.

Ella Bella aner ikke, hvad det er for figurer eller hvilken ø, Otto snakker om. Er det en ø, hvor der altid er påske? Ella Bella bliver allerede lækkersulten bare ved tanken om de chokoladeæg, Mor plejer at gemme rundt i haven…

Læs mere om den store skulptur og nogle af kunstnerens tanker bag lige her: www.visitesbjerg.dk

 

Posted by Sara

Leave a comment


Scroll to Top