Mega Mange Mandø-sæler …
(Vadehavet & Ribe #10)


Naturen i Vadehavsområdet er helt speciel med mulighed for mange fantastiske oplevelser. Og nu er det endeligt blevet tid for Ella Bella, storebror Otto, Mor og Far at komme helt derud, hvor det er smartest at have gummistøvler på …

Lige nu er det nemlig højsæson for at komme ganske tæt på de smukke spættede sæler. Noget især Ella Bella har set meget frem til. Indtil nu har hun nemlig kun set det nuttede dyr i fjernsynet – men det ser ud til at være lige til at kramme. Så da storebror Otto fortæller hende, at de voksne sæler altså kan veje op mod 100 kilo og bliver op til 2 meter lang – og at dyret tilmed er Danmarks største rovdyr, bliver Ella Bella mildest talt noget overrasket. 100 kilo! Det er jo mere end Far vejer – og han er altså helt vildt tung, synes Ella Bella. Og det med at være et rovdyr, det lyder heller ikke så rart. Så Ella Bella bliver lidt i tvivl om turen ud til sælerne.

Så forsikrer Mor hende om, at det på ingen måder bliver farligt at tage ud at kigge på sælerne. For på trods af, at sælerne er et rovdyr, er de faktisk også lidt sky og bange for mennesker. Så hvis man kommer for tæt på dem, så smutter de lynhurtigt i vandet. Det, synes Ella Bella, er betryggende at høre. Selvom det godt nok betyder, at hun alligevel ikke kommer til at kramme et af de søde (rov)dyr …

Der er flere steder langs Vadehavskysten, hvor det er muligt at opleve sælerne i deres rette element. F.eks. i det område, der hedder Knudedyb. Det er en såkaldt sandrevle, som ligger i forbindelse med den lille ø, Mandø. Far fortæller, at Mandø er et helt speciel sted midt i Vadehavet. For pga tidevandet, som Ella Bella og storebror Otto har lært om, da de besøgte Vadehavscentret (læs mere her: Danmarks STØRSTE Nationalpark … (Vadehavet & Ribe #7)), er Mandø ved højvande uden for trafikal forbindelse til resten af Danmark.

Ella Bella synes, det lyder helt vildt – og hun kan ikke helt forstå, at det ikke er lidt farligt at bo på øen. Så fortæller Far, at øen med de omkring 35 beboere næsten hele vejen rundt er beskyttet af et havdige, som holder tidevandet tilbage. Nogle gange stiger vandet dog op over digerne, og da kan det være meget farligt at være på den lille ø. Storebror Otto kan huske, at når det sker, så snakker man om stormflod. Mor siger, at de efter sælturen skal huske at se Mandøs Stormflodssøjle, der står nede på stranden. På søjlen er der markeret, hvor høj vandstanden har været ved de forskellige stormfloder igennem tiderne.

For at komme ud til sælerne ved Knudedyb, skal man gå ganske langt. Så Ella Bella og resten af familien vælger at tage med en af de hestetrukne vogne. Og efter en sjov og bumpende tur hen over vaden, er de langt om længe fremme ved de mange sæler, der ligger og hviler sig. Ella Bella og storebror Otto er hurtigt nede fra hestevognen, og går langsomt frem mod flokken af sæler. Ella Bella er meget begejstret, og vil gerne tættere på. Og så begynder de første sæler at glide tilbage i vandet. Så storebror Otto stopper Ella Bella og minder hende om, hvad Mor har fortalt hende. Nemlig at det ikke er så godt at skræmme sælerne. Så sammen står de to børn og betragter de store dyr – på en afstand, der er passende for både dyr og mennekser.

På vej tilbage til Mandø by siger manden, der styrer hestevognen, at hvis Ella Bella gerne vil tættere på de smukke dyr, så skal hun bare overtale sine forældre til at tage en tur på Fiskeri- og Søfartsmuseet i Esbjerg. Der er nemlig kommet et nyt SælarieDet er sådan et sted, hvor menneskene kan komme helt tæt på de ellers ret så sky dyr. Helt uden risiko for at skræmme dem tilbage i havet. Ella Bella synes, det lyder helt fantastisk!

Læs mere om sælture med hestevogn på Mandø (+ andre ture rundt på øen) lige her: www.mandoevent.dk 

Og læs allerede nu noget om Fiskeri- og Søfartsmuseets Sælarie (eller følg med her på bloggen, når Ella Bella får overtalt sine forældre til en tur til Esbjerg …): www.fimus.dk

Posted by Sara

Leave a comment


Scroll to Top