Lussekatter aka Luciabrød
(Malmö #15)

luciabroed
Så blev det endeligt Luciadag, og Ella Bella har glædet sig længe. Så skal hun nemlig bage luciabrød sammen med Far. 

Det er svensk juletradition at spise de snoede brød, der smager sødt og godt. Brødene, som af uforklarlige årsager også bliver kaldt Lussekatter, bliver i julemåneden solgt mange steder rundt i Sverige – blandt andet i den meget hyggelige café på Form/Design Center i Malmö (Hedmanska Gården ved Lille Torv). 

Læs mere om Form/Design Centerets åbningstider, udstillinger og andet på: www.formdesigncenter.com

Er I ikke i nærheden af eller andre steder, hvor de sælger luciaboller, så har I her bageeksperten Sif Orellanas opskrift på det lækre gyldne bagværk. Der er nok til ca. 25 boller:

200 g. smør
5 dl. mælk
0,5 g.safran + 1 tsk sukker
50 g. gær
1/2 tsk salt
1 – 1 1/2 dl sukker
5 spsk lunkent vand
2 æg
Ca. 16 dl hvedemel
Rosiner til pynt
1 æg til pensling

Smelt smørret og bland det med den kolde mælk. Giv safranen og 1 tsk sukker en tur i morteren og tilsæt det mælkeblandingen. Rør gæren ud i en anden skål sammen med salt, sukker og lunkent vand. Hæld de to blandinger sammen. Kom æggene i og rør blandingen godt sammen. Hold ca. 1.dl af melet tilbage til udrulningen og tilsæt resten af melet til blandingen. Ælt dejen godt og lad den hæve tildækket i 1-1 1/2 time. Opvarm ovnen til 260 grader. Beklæd to bageplader med bagepapir, ælt dejen let igennem og del den i lige så mange klumper, som du har børn i køkkenet til at hjælpe dig. Rul og form dejen til snoede figurer – fx. som et “buttet S”. Mas en lille rosin ned i alle hulningerne. Bag brødene i ovnen i ca. 10 min.

Velbekomme!

Posted by Sara

Leave a comment


Scroll to Top