Leg arkæolog midt i Rønne
(Bornholm #5)

bornholms-museum-2
Bornholms Museum, som ligger centralt i Rønne, er der masser af sjove aktiviteter i sommerferien. Især hvis man er lidt historieinteresseret, som Ella Bellas storebror Otto jo er.

Da familien besøger museet, fortæller Mor, at én af måderne, man kan blive klogere på historien og fortiden på, er ved hjælp af arkæologi. Det vil sige ved at studere tidligere tiders menneskelige aktivitet. Det er f.eks. på den måde, man har fundet ud af, at de første tegn på mennesker på Bornholm er fra cirka 10.000 f.Kr. Man har nemlig fundet nogle redskaber lavet i flint, som stammer fra den periode. Otto tilføjer, at perioden hedder stenalderen, da sten var det materiale, man brugte til redskaber og våben.

Da Far fortæller, at der i museets baghave er et område, hvor de kan prøve at lege arkæologer, er Ella Bella og Otto straks klar! Otto har fundet en ledig metaldetektor, og hurtigt er han og Far igang med at lede efter fund i den sandede jord. Ella Bella har i stedet fået øje på nogle store trærammer, hvor der hænger en vandslange over. Hvad mon det skal bruges til?

Mor læser på et skilt, at man her kan prøve at vandsolde jorden. Det vil sige at spule jorden fra gennem en metalsigte, så sand, ler og muld forsvinder. Herefter kan man så lede efter spændende genstande mellem småsten og grus.

Først skyller Ella Bella lidt tilfældigt med vandet, og hun synes, at det hele ligner uinteressante småsten og mudret jord. Da Mor så fortæller, at den jord, Ella Bella står og vandsolder faktisk kan indeholder fund fra middelalder, jernalder og stenalder, så bliver hun straks mere opmærksom. Jorden stammer nemlig fra Lilleborg, der ligger midt på Bornholm. Idag er der kun en ruin tilbage på stedet, men derfor kan jorden derfra stadig indeholde masser af spændende fund.

Hele juli måned har Bornholms Museum en masse tilbud til børn og deres voksne. Tag f.eks. med på 1 times byvandring i Rønne, hvor der bliver fortalt om bombardementet af byen d. 7.-8. maj 1945. Turen går i fodsporet på den dengang 13 årige Boye Pihl, så turen er interessant også for børn.
Tid: Hver mandag i juli kl. 14
Mødested: Bornholms Museum, Sct. Mortensgade

Læs mere om Bornholms Museum her: www.bornholmsmuseum.dk

Og husk, Ella Bellas eventyr – Bornholm, hvor Ella Bella og Otto besøger i alt 67 steder og attraktioner, kan downloades GRATIS lige her… Ella Bellas eventyr – Bornholm

Posted by Sara

Leave a comment


Scroll to Top