KYKKELIKYYY …
(Lissabon #4)


Da Ella Bella, Otto og deres forældre var på eventyr i Portugals hovedstad, Lissabon, fik Ella Bella flere gange øje på en hane. I alle mulige former og farver.

Efter et par dage spørger hun Otto, som jo ved meget om det meste, hvad de farvestrålende haner mon laver i Lissabon. For Ella Bella har lært, at hanen er et dyr, der bor på en bondegård. Og altså ikke i en storby som Lissabon. 

Så fortæller Otto, at hanen er Portugals nationalsymbol. Altså et symbol for nationen eller landet. Nationalsymboler som alle lande har, er flaget. Men det kan altså også være historiske genstande eller ting, som har en speciel betydning for landet – f.eks. som den portugisiske hane.

Mor fortæller videre, at årsagen til, at hanen har fået den ærefulde titel af nationalsymbol, skal man finde i en gammel legende. Her fortælles det, at en mand fra den portugisiske by Barcelos var blevet berøvet noget sølv. Hurtigt bliver en mand fra nabolandet Spanien beskyldt for at stå bag røveriet. Han nægter dog at være skyldig, og han kræver at komme til at tale med den dommer, der har dømt ham til hængning.

Da den spanske mand ankommer sammen med soldaterne til dommerens hus, ser de, at han er midt i et festmåltid sammen med en gruppe venner. Der er masser af lækker mad på bordet, bl.a. en stegt hane. For at bevise sin uskyld, siger den dømte mand da, at hanen, i det øjeblik soldaterne lader ham hænge, vil rejse sig op på bordet og gale.

Hverken dommeren eller hans venner tror på den dømte mands sludder – for en død hane kan da ikke rejse sig op og gale! Manden bliver derfor ført hen til det sted, han skal hænges. Kort tid efter rejser hanen sig alligevel op og galer – KYKKELIKYYYY…

Dommeren indser, at han har taget fejl. Og han skynder sig afsted til hængestedet. Heldigvis viser det sig, at den knude, soldaterne havde bundet, var lavet så dårligt, at manden slet ikke var blevet hængt. Så dommeren ånder lettet op, og løslader straks manden.

Da Mor er færdig med at fortælle historien, får både Ella Bella og Otto lov til at købe en af de flotte haner. Så kan de nemlig huske den fantastiske historie – også når deres eventyr i Lissabon er slut.

Posted by Sara

Leave a comment


Scroll to Top