Jul på vikingemanér …
(Vadehavet & Ribe #28)


Som Ella Bella og storebror Otto flere gange er blevet fortalt, er Ribe Danmarks ældste by. Og byens historie går helt tilbage til den periode, der bliver kaldt Vikingetiden.

Det er der flere eksempler på rundt i området omkring Vadehavet & Ribe. Og til Ella Bellas og storebror Ottos store glæde, er det ikke alt, der har med vikingerne at gøre, der skal opleves udendørs. For nu er det blevet ret så koldt og blæsende i vejret, og de har allermest lyst til at julehygge indendøre. Så da Mor fortæller, at de kan kombinere de to ting –  at julehygge og lære mere om den spændende Vikingetid, så er ungerne klar!

For på Museet Ribes Vikinger bliver der i løbet af december måned fortalt spændende historier om, hvordan vikingerne fejrede jul. Og så er museet naturligvis pyntet op til den festlige højtid – på bedste vikingemanér. Ella Bella glæder sig meget til at se, om de mon har brugt ringbrynjer som guirlander. For hun kan nemlig huske, at brynjerne er lavet af en masse, små ringe, der er sat sammen. Det så hun sammen med storebror Otto, da de i sommers besøgte Ribe VikingeCenter (Der skal 18.000 ringe til en ringbrynje… (Vadehavet & Ribe #9). Mor smiler og siger, at det om ikke andet er en ret god idé. Men nok også en ret tung idé…

Ud over at sætte fokus på vikingernes jul, er der masser at se og lære på Museet Ribes Vikinger. For stedets samling rummer tusindvis af fund, som man har gravet op i området. Storebror Otto fortæller Ella Bella, at de mange fund er med til at fortælle om vikingernes liv i Ribe. Men samtidigt afslører de også, hvordan forbindelsen til resten af Europa var. For selvom der hverken var fly eller tog dengang, så var vikingerne ofte ud “at rejse”. Eller rettere sagt: ude på plyndringstogt. På sådanne togter sejlede de barske og hårdføre vikinger aftsted for at stjæle og hærge i andre lande. Og de sørgede altid for at tage godt med “souvenirs” med tilbage til Danmark…

Mor tilføjer, at for at have det bedste udgangspunkt for de barske vikingetogter på havet, opstod Ribe oprindeligt som en handelsplads ved vandet. Og faktisk kommer byens navn også heraf. For navnet “Ribe” kan føres helt tilbage til det olddanske ripa, der betyder striber eller strimler. For handelspladsen bestod oprindeligt af en masse smalle jordloder. Lidt som en masse strimler jord.

Ella Bella synes, at det der med vikingetogterne lyder noget uhyggeligt. Men da hun får muligheden for at sætte sig op i et vikingeskib, er hun alligevel klar. Og måske ligger der en souvenir i bunden af skibet, som vikingerne havde glemt at få med sig… Otto ryster på hovedet mens han smiler og vinker til Far og hans kamera.

Læs mere om Museet Ribes Vikinger og deres jul på vinkingemanér lige her: www.ribesvikinger.dk

Posted by Sara

Leave a comment


Scroll to Top