Ich bin ein Berliner …
(Berlin #45)


Idag, onsdag d. 26. juni 2013 er det præcis 50 år siden, den amerikanske præsident John F. Kennedy holdt sin berømte “Ich bin ein Berliner”-tale i Berlin.

Det var dengang, den 106 km lange Berlinmur delte byen i et Øst- og et Vestberlin. Og da USA, sammen med Storbritannien og Frankrig, holdt med Vestberlin, og Sovjetunionen holdt med Østberlin, var det derfor på Rudolph Wilde Platz foran rådhuset (Rathaus Schöneberg) i Vestberlin, at den amerikanske præsident talte til folket.

Ella Bella og storebror Otto har på deres tur rundt i Berlin været forbi mange flotte og store pladser. Bl.a. Pariser Platz ved Brandenburger Tor. Og Ella Bella kan ikke helt forstå, hvorfor ham præsidenten ikke holdte sin tale herfra. Han lyder nemlig til at være en vigtig person! Men så fortæller storebror Otto, at pladsen med den store byport var en del af Østberlin, dengang byen var delt i to. Og derfor var John F. Kennedy nødt til at vælge et andet og mindre prangende sted. Som altså skulle ligge i Vestberlin. 

Mor fortæller, at siden Murens fald d. 9. november 1989 er Berlin igen én stor by. Og derfor kunne præsident Barack Obama fint holde sin tale på netop Brandenburger Tor, da han var i Tysklands hovedstad for præcis en uge siden, d. 19. juni. Det, synes Ella Bella, er dejligt at tænke på!

Imens de andre har snakket om præsidenter og øst og vest, er Far blevet så underligt lækkersulten … efter en
Berliner Pfannkuchen …

Læs mere om og se John F. Kennedys verdensberømte Berliner-tale lige her: www.berlin-guide.dk

Og se, da Ella Bella, storebror Otto, Mor og Far var forbi Brandenburger Tor: Pariser Platz midt i Berlin … (Berlin #43)

Posted by Sara

Leave a comment


Scroll to Top