Hurtigere, højere, stærkere …
(Barcelona #4)


Som en optakt til sommerens store OL-event i London er der i denne uges blogindlæg fokus på de olympiske lege. Af de byer, Ella Bella indtil videre har besøgt sammen med sin familie, har der både været OL i Barcelona og Berlin – og om få dage også i London.

Arkæologiske fund daterer de olympiske lege helt tilbage til i hvert fald 776 f.Kr. Ella Bella ved ikke, hvad f.Kr. står for. Så storebror Otto forklarer hende, at det betyder 776 år før Kristi fødsel. Dvs. mange hundrede år før Jesus blev født.

Ella Bella kan huske, at hun har lært, at Jesus blev født i år 0. Og at det derfor i år er 2012 år siden, han blev født juleaften. Far hjælper Ella Bella med regnestykket, som er 2012 + de 776 år. Mobilens lommeregner kommer frem med et tal, der er så stort, at Ella Bella har svært ved at forstå det. 2788 år! Så må der jo have været OL flere hundrede gange, hvis de har været igang i flere tusinde år … Ella Bella bliver helt forpustet.

Mor fortsætter historien med at fortælle, at der faktisk var en meget lang pause, hvor der slet ikke blev afholdt olympiske lege. Fra 393 e.Kr.og helt frem til år 1896 var der således ingen organiseret konkurrencer. Det var først da en franskmand i slutningen af det 19.århundrede, tog initiativ til at få startet de sportslige udfoldelser påny, at de olympiske lege igen blev afholdt. De første moderne olympiske lege fandt herefter sted i 1896 i Grækenlands hovedstad Athen.

I 1992 var det Barcelonas tur til at afholde OL. Og selvom det i år er 20 år siden, kan man stadig se masser spor af legene rundt i byen. Den olympiske stadion ligger f.eks. stadig og troner oppe på det store bjerg Montjuïc. Ella Bella synes, det er nemt at forestille sig, at der for ikke så mange år siden var masser af mennsker samlet på de store områder.

Storebror Otto, som er meget interesseret (også) i OL, lokker resten af familien med ind på det anderledes museum Museu Olímpic i de l’Esport. Det er et museum, der kun handler om OL! Lige noget for storebror Otto – men også resten af familien, skal det vise sig. For man kan både prøve at løbe om kap med den megahurtige Carl Lewis, lære hvordan, du kan blive bedre til at cykle (og måske vinde i en olympisk medalje en dag …) og meget meget mere.

Vel ude fra museet igen, får Ella Bella øje på det, der er blevet et arkitektoniske kendetegn på Barcelonas olympiske lege. Nemlig Olympic Antenna (tegnet af Santiago Calatrava). Hovedfunktionen med antennen var at sørge for, at al kommunikation i forbindelse med legene forløb smertefrit. Ella Bella og storebror Otto er enige om, at det var godt, at ham Calatrava ikke bare lavede en kæmpe parabol, ala den de har hjemme i haven …

Læs mere om det interaktive OL-museums åbningstider, adresse og andet her: www.barcelona.dk/museu-olimpic

Posted by Sara

Leave a comment


Scroll to Top