Hurra for Berlinmurens fald!
(Berlin #58)


Idag, onsdag d. 9. november, er det præcis 27 år siden, Berlinmuren faldt.

Inden da havde den 106 km lange mur delt Berlin i et Øst- og et Vestberlin i lidt mere end 28 år – fra august 1961 til november 1989. Og som Otto hurtigt regner ud, er det altså snart ligeså mange år siden, Berlinmuren blev fjernet, som den nåede at stå oprejst.  

Da familien er på tur rundt i Berlin, ser de flere steder rester fra muren eller markeringer af den. F.eks. på det fine informationscenter, Gedenkstätte Berliner Mauer. Her kan man fra et udkigstårn se et stykke af den originale mur, der, sammen med en del af det, der blev kaldt indermuren, også viser det såkaldte ingenmandsland. Ingenmandslandet var jordstykket mellem de to mure. 

Da Ella Bella står i den ene ende af muren ved Gedenkstätte Berliner Mauer, synes hun umiddelbart ikke, at det virker til at være en særligt langt. Men hun bliver alligevel lidt forpustet, da hun løber fra den ene ende til den anden. Så da storebror Otto fortæller hende, at Berlinmuren oprindeligt var en hel del længere, bliver hun helt træt ved tanken. 

Mor supplerer og siger, at i alt var Berlinmuren hele 155 km lang. Heraf gik 43 km af muren lige igennem Berlin, og 112 km af muren gik hele vejen rundt om resten af Vestberlin. Men det er en helt anden historie … 

Læs mere om Gedenkstätte Berliner Mauers adresse, åbningstider m.m. lige her: www.berliner-mauer-gedenkstaette.de

Posted by Sara

Leave a comment


Scroll to Top