Hiv ohøj og en hel flaske rom …
(London #37)


Da Ella Bella var med sin familie i London, oplevede de mange spændende ting langs den store flod Themsen. F.eks. fik storebror Otto en af dagene pludseligt øje på et ganske imponerende skib på en af deres gåture. Placeret i en smal stribe vand helt inde mellem husene.

Imens Far fik fotograferet skibet fra alle mulige og umulige vinkler, ledte Mor efter en tavle med flere information om det flotte fartøj. Ella Bella fandt den hurtigt ved skibets landgangsbro.

Navnet på skibet er The Golden Hinde. Det er en såkaldt engelsk galeon, som er en betegnelse for en speciel type skib. The Golden Hinde er mest kendt for sin jordomsejling i årene mellem 1577 og 1580. Storebror Otto, der er god til den europæiske kongerække siger, at dengang hed den engelske dronning Elizabeth. Ligesom hun gør idag. Ella Bella synes, det er lidt skørt, at dronningen hed det samme for så mange år siden og så igen idag. Men det er vist meget normalt blandt de kongelige – at navnene gentager sig. Måske de så har nemmere ved at huske, hvad de hedder …

Til at lede The Golden Hindes ekspedition rundt på verdenshavene, valgte dronning Elizabeth af England i 1577 Sir Francis Drake. Han var efter sigende både sømand, pirat, opdagelsesrejsende, admiral – og sidenhen blev han desuden slået til ridder af dronningen. Så han måtte bestemt være den helt rette til at lede turen! Faktisk var Sir Francis Drake den første kaptajn til at sejle sit eget skib rundt om i verden. Og det var, da han kom tilbage til England, at han blev slået til ridder af dronning Elizabeth. Formålet med den lange sejlads var at passere rundt om Sydamerika for at udforske kysten. Og så naturligvis at røve og stjæle fra dem, de stødte på undervejs.

Både Ella Bella og storebror Otto synes, at det er en spændende historie. Ella Bella kommer til at tænke på Pippi Langstrømpe, der jo har en far, som netop sejler rundt på de mange verdenshave. Men så vidt hun ved, er det ikke ham der Drake, der er Pippis far …

Storebror Otto regner ud, at det er næsten 450 år siden, at The Golden Hinde var ude at sejle. Ella Bella synes, at skibet virker til at være i utrolig god stand, alderen taget i betragtning. Men så fortæller Mor, at det skib, de kigger på, er en kopi af det originale. Mor kan læse, at kopien blev bygget færdig i 1973. Så faktisk er det skib, der ligger ved kajen her idag, kun cirka ligeså gammel som Far (og Mor, hvis hun skal være helt ærlig …).

Inden de går op på skibet, for at opleve, hvordan det var at være sømand for mange hundrede år siden, fortæller Mor, at kopien af The Golden Hinde såmænd også har været ude at sejle. Faktisk har det rejst mere end 225.000 km. Det er ganske langt! Og ved hjælp af Fars lommeregner på mobilen, regner storebror Otto ud, at det en en afstand svarende til mere end fem gange rundt om jorden. Whau!

Find The Golden Hinde ved kajen på St. Mary Overie Dock, Cathedral Street, og læs mere om skibet og dets spændende historie her: www.goldenhinde.com

 

Posted by Sara

Leave a comment


Scroll to Top