Gys & Gru på Gram Slot …
(Vadehavet & Ribe #23)


Ligesom mange andre piger i 5 års alderen elsker Ella Bella at klæde sig ud som prinsesse. Så da storebror Otto fortæller, at der ganske tæt på Ribe ligger et vaskeægte slot, får Ella Bella overtalt Mor og Far til, at det atter er blevet tid til en tur til det sydlige Jylland.   

Slottet hedder Gram Slot, og det ligger i den lille by Gram. Imens de sidder på bilens bagsæde, fortæller storebror Otto, som (selvfølgeligt) har undersøgt mere om slottet inden afrejse, at dets historie går mange hundrede år tilbage. Faktisk blev Gram Slot nævnt første gang allerede i 1231. Det er næsten 800 år siden! Storebror Otto fortæller videre, at det dog først var omkring år 1470, at man begyndte at opføre selve slottet, og at den ældste bygning på slottet idag stammer fra 1500-tallet. Ella Bella kan ikke holde styr på de mange store tal. Og hun kan heller ikke lade være med at tænke på, at der nok må lugte lidt mærkeligt, når nu slottet er gammelt …

Efter at have parkeret bilen ved de nærvedliggende staldbygninger, går familien op mod slottet. Først er Ella Bella lidt skuffet. For der er jo slet ingen tårne og spir på slottet. Og det er heller ikke hvidt og funklende, som det plejer at være i hendes prinsesse-bøger. Så siger Mor, at det altså kun er i eventyr, at slotte ser sådan ud. I virkeligheden er det oftest noget helt andet.

Ella Bella hænger lidt med hovedet imens hun går op af trappen og ind i den store gildesal, hvor de skal samles med de andre besøgende. Men det er kun indtil guiden, der skal vise dem rundt på slottet, fortæller, at der er et vaskeægte spøgelse på slottet – præcis ligesom i mange eventyr. Ella Bellas interesse er med ét vakt igen, og hun tager straks Mor i hånden. Bare for en sikkerheds skyld, hvis nu det alligevel bliver lidt for uhyggeligt.

Imens gruppen i samlet flok går op til etagen ovenover, fortæller guiden om slottets mangeårige og spændende historie. Igennem årene har der bl.a. været et utal af ødelæggende krige, og i de mange smukke værelser har der boet adskillige kongelige og adelsfolk, der hver især har sat deres præg på slottet og dets historie. En af de mest berømte personer er Anna Sophie Schack, der boede på Gram Slot omkring år 1700. Og det er Anna Sophies genfærd, der nu spøger på slottet. Ella Bella tager lidt hårdere fast i Mors hånd, for hun kan godt fornemme, at det nu bliver ret så uhyggeligt!

På grund af sit hidsige temperament kaldte mange Anne Sophie Schack for Den Gale Grevinde. Faktisk var hun så hidsig, at hun ofte gav lussinger og skældte folk ud. Både Ella Bella og storebror Otto gyser ved tanken, og Far tager sig automatisk til kinden. Imens guiden åbner døren ind til et af slottets mange soverum, fortsætter han fortællingen. For det var i netop dette rum, at grevinden en dag blev så ekstra vred, at hun skubbede en tjenestepige, så hun røg ind i værelsets kakkelovn – så hårdt at tjenestepigen døde af det.

Selvom den tragiske ulykke skete for mange hundrede år siden, kan man den dag i dag stadig se en blodplet under kakkelovnen. For den vil ikke gå væk. Ligemeget hvor meget man har forsøgt at skrubbe og skure. Og efter sigende har tjenestepigens tragiske død gjort, at grevinden efter sin egen død aldrig har fået fred. Og det er derfor, at hun går hvileløst rundt i slottets mange rum. Nat efter nat.

Ella Bella synes godt nok, at det er en noget uhyggelig historie. Og hun er meget glad for, at Mor og Far valgte den guidede rundtur, der lå midt på dagen, så det i det mindste er lyst!

Læs mere om Gram Slot, Den Gale Grevinde og de forskellige guidede ture her: www.gramslot.dk

PS De næste to weekender (9-10. november + 16-17.november) er der stort julemarked på slottet!

Posted by Sara

Leave a comment


Scroll to Top