Find Fantastisk Flotte Fossiler …
(Vadehavet & Ribe #19)


Ella Bellas storebror Otto er en klog dreng. Én af dem der ved lidt om det hele og meget om alt muligt. Og for det meste synes Ella Bella, at det er spændende, når han lærer hende nye ting. Eller i hvert fald prøver på det …

Da storebror Otto får Mor og Far med på idéen om at køre en tur til Gram Lergrav, er Ella Bella dog noget skeptisk. For at tage på udflugt til en lergrav – det lyder da kedeligt og slet ikke som et sted, hvor der er sjovt for børn. Men storebror Otto forsikrer Ella Bella om, at det nok skal blive både sjovt og ikke mindst lærerigt. Så familien starter bilen og sætter kursen mod den lille lergrav, der ligger tæt på Vadehavet & Ribe.

Imens de kører, fortæller storebror Otto, at leret i lergraven er gammel havbund. For for 8 millioner år siden dækkede havet nemlig store dele af Jylland. Det, synes Ella Bella, er helt vildt at tænke på. At den vej, de kører rundt på lige nu, faktisk har været helt oversvømmet med vand. Mon man så overhovedet kunne køre i biler dengang, eller var man nødt til at sejle rundt i skibe? Storebror Otto ryster lidt på hovedet og siger, at der slet ikke var mennesker på jorden for så mange millioner år tilbage. Men det er en helt anden historie, som han vil fortælle Ella Bella om en anden god gang.

Nu er familien ankommet til lergraven, som ligger et par kilometre udenfor byen Gram. Efter at have betalt entré i kiosken ved det lille museum, skifter de alle til gummistøvler. For som Ella Bella allerede har regnet ud, er der nok noget beskidt i den der lergrav. Den har jo været havbund før, så der må være ret så mudret!

Inden de går hen mod lergraven, henter Far et par spader, som han har taget med i bilen. Og da han kommer tilbage, har han også en flad skrutrækker med. Storebror Otto kan se på Ella Bella, at hun kigger på Far, som om han har fået en skrue løs (!). Så han forklarer hende, at det altså er helt ok, det Far har gang i. For når de kommer hen til lergraven, skal de til at grave og skrabe forsigtigt i leret. Og hvis de er heldige, kan det være, at de finder nogle af de mange fossiler, der ligger gemt i de mange lag af ler.

Ella Bella har aldrig hørt det underlige ord før. Fossiler. Det lyder flot, men hvad mon det er? Så fortæller Far hende, at et fossil er et aftryk af et dyr eller en plante i sten – eller i meget sjældne tilfælde i rav. De fossiler, der er allerflest af i Gram Lergrav, er aftryk af søpindsvin, krabber, snegle- og muslingeskaller og hajtænder. Men faktisk er der på et tidspunkt også fundet et næsten komplet hvalskelet. Det kan man se inden på museet – sammen med talrige skeletdele, kranier o.l.

Ella Bella er blevet helt tændt på idéen om at grave efter store hvalskeletter i det grå ler – måske Far kan hænge ét op over hendes seng. Storebror Otto griner og siger, at hun nu nok ikke skal regne med at finde en hel hval på en eftermiddag. For det er et kæmpe pillearbejde, som tager mange, mange timer. Og hvis hun alligvel finder ét, må hun ikke tage skelettet med hjem. For det er kun de små almindelige fossiler, man må beholde som souvenir. Større og mere sjældne ting tilhører nemlig staten, og skal derfor afleveres til Statens Naturhistoriske Museum. Mor tilføjer, at man kalder sådanne ekstra værdifulde fund for Danekræ, og at man får en lille dusør for at aflevere sit fund.

Storebror Otto har heldet med sig, da han finder en fin fossil, der forestiller en snegl. Far glæder sig meget til at fotografere den helt tæt på, når de kommer hjem. Ella Bella finder desværre ikke noget, men har haft en super dag alligevel. For tænk at få lov til at kravle rundt i mudret ler – helt uden at blive skældt ud …

Da de er færdige med grave, er de alle lidt kolde og trætte. Så Mor foreslår, at de går op i museets café, og køber varm kakao og kaffe. Da de igen har fået varmen, kigger de med stor interesse på museets imponerende samling af fossiler, skeletter, kranier og meget mere. Tænk, at det meste af det, der ligger lige der bag glasset, er fundet i leret udenfor!

Da de starter bilen for at køre hjem igen, må Ella Bella give storebror Otto ret. Det var super sjovt at tage på udflugt til Gram Lergrav. Også for børn!

Læs mere om Gram Lergrav samt det tilknyttede museeum lige her: www.museum-sonderjylland.dk

Posted by Sara

Leave a comment


Scroll to Top