Årets sidste vægterrundgang (Vadehavet & Ribe #46)


Vægterrundgangen i Ribe synger på sidste vers, så at sige. For lørdag d. 21. oktober kl. 20 er sidste gang i år, at de mørkklædte mænd går tur i de brostens belagte gader og synger.

Da Ella Bella, Otto, Mor og Far var på eventyr i og omkring Vadehavet & Ribe, var de naturligvis på tur med Ribes Vægtere. Ella Bella tror først, at Far snakker om sådan en vægt, man kan veje sig på – så er hun usikker på, om Mor vil med på turen … Så griner storebror Otto og siger, at det altså ikke har noget at gøre med, hvor meget man vejer. En vægter er derimod en slags vagtmand, der i gamle dage skulle sørge for ro og orden om natten. Ella Bella synes, det lyder spændende.

Turen med en af Ribes Vægtere starter fra Weis Stue, som er en hyggelig restaurant lige ved domkirken. Og sammen med en stor gruppe turister står Ella Bella og resten af familien klar, da vægteren begynder at gå – og synge. Far fortæller Ella Bella og storebror Otto, at vægteren i gamle dage havde mange forskellige opgaver. Altså ud over at holde ro og orden. Og en af dem var at synge et vers fra en vægter-sang hver time. Både for at ripenserne (som dem, der bor i Ribe, hedder), vidste, hvad klokken var. Men også for at vægterne kunne holde sig vågne hele natten lang. Derfor har den sang, som der blev sunget, hele 10 vers. Ét til hver klokketime fra kl. 20 til kl. 5 om morgenen.

Imens flokken følger vægteren rundt i byen, fortæller han en masse spændende historier. Både om nogle af de bygninger, de går forbi, om nogle af de kendte mennesker, der har boet i byen – og så selvfølgeligt også om hvordan det var at være vægter i gamle dage. I Ribe begyndte de første af disse vagtmænd at gå i gaderne i 1300-tallet. Og med deres ret så effektive våben, morgenstjernen, som sidder yderst på et langt skaft, sørgede de for, at ripenserne kunne bevæge sig mere trygt rundt i byen.

Ella Bella og storebror Otto har dristet sig op på siden af vægteren. Og han er slet ikke så farlig tæt på, som Ella Bella først troede. Faktisk er han ret flink … Og mens de går, fortæller han Ella Bella og storebror Otto, at en anden af vægterens vigtige opgaver var at advare folk, når der var ildebrand. For som Ella Bella og storebror Otto allerede har lagt mærke til, så står husene i Ribe helt utroligt tæt. Så hvis der først var ild i ét hus, ville ilden hurtigt kunne brede sig til nabohusene. Og i en tid, hvor der hverken var computere eller telefoner, var det vigtigt, at folk blev vækket og advaret hurtigt. Simpelthen ved at vægteren råbte.

Ella Bella og storebror Otto er enige om, at det var et meget vigtigt job, vægterne udførte. Men de er dog glade for, at det ikke er dem, der skal gå hele natten lang og synge og kigge efter ildebrande.

Så følg med vægteren på hans rundtur i byen. I aften, fredag den 20. oktober og imorgen, lørdag den 21. oktober er som nævnt sidste gange i år.

Få flere informationer her: www.visitribe.dk

Posted by Sara

Leave a comment


Scroll to Top