El Peix = Fisken = Morion …
(Barcelona #9)


Der er meget at se og opleve i Barcelona – ikke mindst langs byens fine sandstrand.

Da Ella Bella og storebror Otto var på eventyr med Mor og Far i den spanske havneby, var de flere gange forbi stranden. Og hver gang fik de øje på den gigantiske, kobberfarvet stålkonstruktion. Far fortæller, at den store skulptur bliver kaldt Fisken. Eller El Peixsom betyder fisk på catalansk. Som Ella Bella og storebror Otto lærte, da de besøgte fodboldstadionet Camp Nou (se indlægget fra d. 12. sep. her: Estadi del Futbol Club Barcelona Camp Nou … (Barcelona #8)), så ligger Barcelona nemlig i Catalonien. Det er et selvstændigt område af Spanien, hvor de bl.a. har deres eget sprog.

Trejde gang familien får øje på den store stål-fisk, synes Mor, at de skal gå tættere på. For når man ser skulpturen forfra, så ændrer den nemlig form. Det, synes både Ella Bella og storebror Otto, lyder underligt – men også spændende!

Imens familien går langs vandkanten, fortæller Mor mere om El Peix. Skulpturen, der er tegnet af den canadiske arkitekt, Frank Gehry, blev placeret på Barcelonas havnefront i forbindelse med de olympiske lege i 1992. Ella Bella og storebror Otto har allerede hørt om dengang, Barcelona var værter ved OL. Det var, da de besøgte det store bjerg, Montjuïc (læs indlægget fra 23. juli her: Hurtigere, højere, stærkere … (Barcelona #4)). 

Ella Bellas synes, det er underligt, at kobberskulpturen er formet som en fisk, hvis den er lavet til de olympiske lege. For så vidt hun ved, har OL ikke noget med fisk at gøre … Så fortæller Mor, at Frank Gehry ofte er blevet inspireret af fiskens form, når han har tegnet og designet arkitektur o.l. F.eks. er Gehry også arkitekten bag Guggenheim Museet i Bilbao. Det ligner, med sine mange snørklede og buede former – og ikke mindst metallets glitrende overflader, på mange måder også en fisk. Hvis altså man kniber øjnene lidt sammen. Ella Bella har endnu ikke set det berømte museum i det nordlige Spanien. Men hun håber, at hun en dag for muligheden for det. For det lyder til at være flot!

Nu er familien kommet helt hen foran El Peix. Og nu kan Ella Bella og storebror Otto bedre forstå det med, at den skifter form. For når de står lige foran skulputren og kigger ind på den – så kan man slet ikke se fiske-formen. Faktisk synes Ella Bella, at skulpturen nu har ændret form til … ikke rigtigt noget hun har set før … Men storebror Otto, som er ret så historieinteresseret, kan straks se, hvad skulpturen nu forestiller. Den har nemlig ændret form til en traditionel, spansk krigshjelm, som hedder en morion, så vidt storebror Otto husker. Krigshjelmen med den sjove form blev brugt i perioden omkring det 16.- og 17. århundrede. Storebror Otto synes, det er megasejt fundet på, at skulpturen skifter form. Så han er helt sikkert også klar på at komme til Bilbao for at opleve mere af Gehrys spændende arkitektur!

Læs mere om El Peix her: www.mimoa.eu
Og læs mere om den fiske-glade arkitekt, Frank Gehry, her: www.foga.com

Posted by Sara

Leave a comment


Scroll to Top