Danmarks STØRSTE Nationalpark …
(Vadehavet & Ribe #7)


Flere gange på deres køreture i området omkring Ribe har Ella Bella og storebror Otto spottet brune skilte fra bilens bagsæde. Skiltene ligner lidt dem, der står, når man kører ind eller ud af en by. Men de skilte, Ella Bella og storebror Otto har set, har tit stået midt ude i ingenting. Og byskilte plejer da vist heller ikke at være brune, tænker Ella Bella. Indtil nu har storebror Otto ikke kunne nå at læse, hvad der står på skiltene. Så da han spotter ét cirka 100 meter længere nede ad vejen, får han Mor til at holde ind til siden, da de når derhen.

Nationalpark Vadehavet“, læser storebror Otto højt. Det lyder flot! Ella Bella er mere optaget af den fine kongekrone, der er tegnet ved siden af teksten. Er det mon fordi, der bor konger og dronninger inde i den der nationalpark? Så begynder Mor at grine, og giver den meget prinsesse-glade Ella Bella et knus. Bagefter fortæller hun, at kongekronen er et logo, dvs. en slags tegning som alle nationalparkerne rundt i Danmark bruger. Indtil videre er der tre nationalparker: Mols Bjerge Djursland, Thy i Nordjylland og så altså Vadehavet, der i 2010 blev udnævnt til Danmarks største nationalpark. For at symbolisere den danske natur, bliver kongekronen nogle gange vist med en grøn top og blå bund. Ella Bella synes, det er smart fundet på.

Da Far har taget et par billeder af Ella Bella og storebror Otto ved “det royale skilt”, kører familien videre. Storebror Otto siger, han gerne vil lære noget mere om Vadehavet – for det må da være noget ret specielt, siden det er blevet udnævnt til nationalpark. Med kongekrone og det hele. Resten af familien synes, det er en god idé. Og Far ved lige hvor, de skal køre hen for at lære mere …

… nemlig til et sted, der hedder Vadehavscentret. Det er en slags interaktivt museum, der ligger midt i nationalparken. Ella Bella har før lært, at interaktiv betyder, at man godt må røre og pille ved nogle af de udstillede ting – og det er lige noget for hende (læs om dengang, Ella Bella lærte ordet interaktivInteraktiv 3D Labyrint … (Berlin #40))

Imens Mor betaler entré (og køber en kop kaffe), studerer Far et kort over det danske vadehavsområde. Kortet viser de forskellige højder i området – både på land og i vand. Ella Bella og storebror Otto har fundet et stort stål-kar med vådt sand og vand i. Og som familien skal lære, har vandet en vigtig betydning for nærmest alt, der sker i vadehavsområdet. F.eks. bliver der i området dagligt flyttet 1 milliard m3 vand. Det sker to gange om dagen pga. af noget, der hedder tidevandet.

Andre gange kommer der meget vand, at der opstår en stormflod. Ella Bella kender både ordet storm og ordet flod. Så hun kan sagtens forestille sig, at det nok går vildt for sig, når der kommer noget, der hedder begge ord på samme tid … Hun synes, det lyder lidt uhyggeligt, og tager straks Far i hånden. Og da storebror Otto begejstret fortæller, at han lige har læst, at en del af Vadehavscentrets udstilling er et multimedierum, hvor de med film viser mere om de der stormfloder – så får Ella Bella straks Far til at love, at han gerne vil holde hende i hånden under hele filmen. Altså hvis nu det bliver lidt for uhyggeligt.

Men da det endeligt bliver tid til at se filmen, er Ella Bella blevet så opslugt af alt det, hun har lært, at hun helt glemmer at tage Far i hånden …

Få mere info om Vadehavscentrets åbningstider, adresse o.l. her: www.vadehavscentret.dk 

Og læs mere om Danmarks Nationalparker her: www.danmarksnationalparker.dk

Posted by Sara

Leave a comment


Scroll to Top