Danmarks befrielse
(Berlin #60)

stolpersteine
Idag er det 5. maj og dermed Danmarks befrielsesdag fra 2. verdenskrig. Mange steder rundt i Danmark blev der i aftes tændt levende lys i vinduerne for at markere befrielsen. For meddelelsen om, at tyskerne havde overgivet sig, kom den 4. maj 1945 om aftenen. Men den tyske kapitulation trådte dog først i kraft den 5. maj om morgenen. Så på en måde har Danmark altså to befrielsesdage.

Ella Bella synes, det er et lidt svært emne, det med 2. verdenskrig. Men hun kommer alligevel til at tænke på de mange gange, hun hørte noget om krigen, da familien var i Berlin. Det var rigtigt mange gange! For rundt i byen er der mange steder, der mindes krigen og dens kolossale ødelæggelser. F.eks. ruinen ved kirken Gedächtniskirche på Kurfürstendamm.

Noget af det, der gjorde størst indtryk på Ella Bella, var især alle de triste historier om jøderne. F.eks. husker hun tydeligt de forgyldte brosten, man kan se i jorden flere steder. På tysk hedder stenene Stolpersteine. Det betyder snublesten på dansk. Stenene ligger rundtomkring i hele Berlin, men der er især mange i området Spandauer Vorstadt, da der før i tiden boede mange jøder i netop dette kvarter.

På hver brosten er indgraveret navn, fødsels- og dødstidspunkt for den pågældende person. Der står også, hvor personen døde, f.eks. Auschwitz. Storebror Otto fortalte Ella Bella, at det er navnet på en af de såkaldte koncentrationslejre. Han fortalte videre, at mange jøder blev kørt til disse lejre under 2. verdenskrig. Ella Bella har før lært, at i Tyskland varede krigen fra 1939 til 1945. Så hun kan forestille sig, at det drejer sig om mange, mange mennesker.

Ella Bella havde sørget for, at alle Mors lysestager var sat frem i vinduet igår, og var klar til at blive tændt. For hun vil meget gerne være med til at markere Danmarks befrielse! 

Posted by Sara

Leave a comment


Scroll to Top