Bienvenue à Paris …
(Paris #1)


Som flere måske har gættet, så er destinationen for næste Ella Bellas eventyr (i første omgang på bloggen) Frankrigs smukke hovedstad. Ella Bella, storebror Otto, Mor og Far er nemlig taget på oplevelser i Paris. Byen, som af mange faktisk bliver kaldt byernes by. Det kan Ella Bella egentligt godt forstå – for Paris har lidt af det hele, lidt til og meget mere.

For at danne sig et overblik over alle de kulturelle ting, de skal se og opleve i byen, starter Ella Bella, storebror Otto, Mor og Far med at gå en tur op i Frankrigs højeste bygning Eiffeltårnet. Eller det vil sige, de tager elevatoren. For med en højde på i alt 324 (inklusiv tv-antennen på toppen) er der hele 1665 trin op til toppen. Og det synes de alle, er lige i overkanten.

Far, der ikke er for meget for alt for høje højder, bliver glad, da han hører, at der er flere stop på turen op i Eiffeltårnet. Faktisk er der tre etager, hvor man stå af og nyde udsigten ud over byen. Og da han læser, at 1. etage allerede er efter 57 meter, er han klar. Storebror Otto, der elsker at regne og sammeligne tal og mål siger, at det sådan cirka er samme højde som Rundetårnet + fire giraffer, der står ovenpå hinandens hoveder. Det har Ella Bella svært ved at forholde sig til, om er rigtigt. Men storebror Otto plejer jo at have ret …

Imens Far bliver stående på 1. etage, vælger Ella Bella, storebror Otto og Mor at tage trapperne op til næste platform. Den ligger 115 meter over jorden. Imens de forpustet går de mange trin, fortæller Mor, at Eiffeltårnet blev bygget  til Verdensudstillingen i 1889. Den imponerende stålkonstruktion, der består af cirka 7000 tons stål, blev rejst som en hyldest til hundredeårsdagen for Den franske revolution. Storebror Otto ved lidt om revolutionen. Ihvertfald at den fandt sted i perioden fra 1789 – 1799. Ella Bella og storebror Otto skal helt sikkert lære mere om Den franske revolution senere på deres tur.

Idag er det godt vejr, og det blæser ikke. Så Mor spørger Ella Bella og storebror Otto, om de er klar på at komme med helt op i toppen af Eiffeltårnet. For hvis det blæser for meget, så er den øverste del af tårnet lukket for besøgende, fordi det godt kan svinge lidt. Den 3. og sidste etage ligger hele 276 meter over jorden, og en elevator er nødvendig! Faktisk har Eiffeltårnet hvert år omkring 5,5 mio.besøgende, hvilket betyder, at elevatorerne sammenlagt kører 103.000 km. Det svarer til hele 2,5 gange rundt om jorden!

Så er de endeligt helt oppe i toppen. Ella Bella har lidt propper i ørerne efter elevatorturen. Men det glemmer hun hurtigt, da hun kigger ud over Paris. Nu kan hun i endnu højere grad forstå hvorfor, den bliver kaldt byernes by. Sikke smuk den er!

Posted by Sara

Leave a comment


Scroll to Top