Besøg Bornholms Forsvarsmuseum
(Bornholm #7)

forsvarsmuseum-Bornholm
Inden deres tur til Bornholm, kiggede Otto og Ella Bella på et kort over hele Danmark. Her kunne de se, at Bornholm ligger meget langt fra resten af landet. Og den store fysiske afstand har gjort, at Bornholms historie igennem tiden har været meget forskellig fra resten af Danmarks historie. Ikke mindst når det gælder krig.

Bornholms Forsvarsmuseum, der har til huse i de gamle, gulkalkede militære magasinbygninger, kan man blive meget klogere på Bornholms krigshistorie. Og da museets samling dækker forsvarets historie fra jernalderen og helt frem til idag – så er der nok at gå igang med!

Især Otto vil gerne lære mere om øens rolle under 2. Verdenskrig. For som familien så, da de gik rundt i gaderne i den gamle bydel, er der flere steder bygget de såkaldte bombehuse. De er et resultat af, at Bornholm fortsat var under tysk kontrol, da resten af Danmark fejrede befrielsen fra tyskernes besættelse den 5. maj 1945. Det var smart for tyskerne at bibeholde kontrollen over Bornholm, fordi de, på grund af Bornholms placering midt i Østersøen, kunne bruge øen som en af de sidste sikre ruter tilbage til Tyskland.

To dage efter Danmarks befrielse blev de to byer, Rønne og Nexø uden varsel bombarderet af russiske fly. Og det gentog sig den 8. maj. Det var i den forbindelse, at mange huse blev totalt ødelagt og efterfølgende erstattet af de røde og gule murstenshuse.

Efter de havde bombet øen, besatte russerne Bornholm. Og først et helt år efter – den 5. april 1946, blev øen endelig befriet. Så Bornholms krigshistorie er i sandhed en ganske anden end resten af Danmarks!

Som en del af Forsvarsmuseets udstilling kan man besøge det fine, hvide kasteltårn. Ella Bella fik allerede fået øje på tårnet, da de ankom til Bornholm med færgen. Og hun glæder sig til at komme ind i den lillle, buttede bygning.

Imens de går over græsplænen, fortæller Otto, at kasteltårnet var tænkt som en del af et større fæstningsværk. Det ord kender Ella Bella ikke, så Otto forklarer hende, at det tit også kaldes for et forsvarsværk – altså noget, der er bygget til at forsvare. Og for at gøre forvirringen total, så bliver et sådan centralt militært område også kaldt for et kastel. Og det er altså derfor, at det runde tårn hedder et kasteltårn.

Oprindelig blev tårnet med de 4 meter tykke mure bygget som et kanontårn med plads til i alt 10 kanoner, der skulle sikre havnen og området syd for byen. Det skete i 1689, efter kong Christian 5. havde besøgt øen. Forinden havde han fået opført et fæstningsværk på Christiansø – noget, Ella Bella og Otto skal se og lære mere om, når de skal besøge den lille ø senere på deres tur.

På grund af manglende penge stoppede byggeriet af det store fæstningsværk i Rønne før tid. Og i dag er det heldigvis ikke nødvendigt at forsvare byen mod fjender, så nu kan kasteltårnet i stedet bruges som en del af museet. Det, synes Ella Bella, er rart at tænke på!

Læs mere om Bornholms Forsvarsmuseum lige her: www.bornholmsforsvarsmuseum.dk

Posted by Sara

Leave a comment


Scroll to Top