Arco da Rua Augusta
– endnu en triumfbue …
(Lissabon #6)


På familiens forskellige rejser rundt i Europa har Ella Bella lagt mærke til flere ting. Én af dem er, at de fleste af storbyerne har en triumfbue. Det er f.eks. tilfældet i både Berlin, London, Paris, Barcelona – og også i den portugisiske hovedstad, Lissabon.

Otto forklarer hende, at det egentligt ikke er så underligt. For som det ligger i ordets betydning, så er en triumfbue en bue, der har noget med triumf at gøre. Og triumf er egentligt bare et finere ord for sejr. Den store bue skal altså vise, at man har sejret over nogen eller noget, og den bliver med andre ord brugt som et slags symbol eller et mindesmærke.

Ofte bliver triumfbuen rejst efter en krig. Både for at vise landets sejr, men også for at have et sted, hvor man kan mindes de soldater, der omkom under krigen. Det er f.eks. tilfældet ved den mest kendte triumfbue, som står centralt placeret i Frankrigs hovedstad, ParisArc de Triomphe de l´Étoile … (Paris #5)

Imens Far fotograferer den flotte plads, Praça do Comércio, fortæller Mor, at triumfbuen i Lissabon,  Arco da Rua Augusta, ikke blev opført efter en krig. Den er derimod opført til minde om et gigantisk jordskælv, der ramte byen d. 1. november 1755. Det var så kraftigt, at det omtales som et af historiens mest katastrofale jordskælv. Mellem 15.000 og 70.000 mennesker omkom, og cirka 17.000 af de omtrent 20.000 bygninger i Lissabon blev ødelagt. Ella Bella er endnu ikke så god til tal, men hun kan sagtens forstå, at de tal er meget, meget store.

Så Ella Bella tager ekstra godt fat i Mors hånd, imens de går tættere på det flotte og monumentale bygningsværk.

Læs mere om Lissabons flotte triumfbue lige her: www.lisbonlux.com

Posted by Sara

Leave a comment


Scroll to Top