4. søndag i advent – den spanske jul


Hjemme hos Ella Bella, Otto, Mor og Far er der efterhånden ved at være godt fyldt op med julepynt. Ella Bella har fået hængt den amerikansk/tyske julegurk på juletræet, og hun har også taget den franske krybbetradition til sig, og har bygget et helt lille julescenarie op. Så hun bliver rigtig glad, da Otto fortæller hende, at han har læst, at de også i Spanien bruger krybbespil, også kaldet belén. Hun kan nemlig godt se, at de snart ikke kan fylde mere julepynt ind derhjemme.

Far fortsætter med at fortælle, at ligesom i Tyskland, så varmer de spanske familier op til juledagene ved at gå på julemarked, som bugner af boder med alt fra figurer til krybbespil, julemandsdragter, nisseboder, dekorationer, gaver i alle afskygninger og ikke mindst sjove dimser til den spanske ”sjov og spas”-dag, Día de los Innocentes, som ligger 28. december. Her må man snyde hinanden, og det gør spanierne i en sådan grad, at det langt overgår vores gak og gøgl til 1. april. Det er lige noget for Ella Bella og Otto, der mener, at familien skal overtage den spanske juletradition og holde en ekstra omgang aprilsnar allerede den 28. december.

Selve juleaften den 24. december har de i Spanien ingen særlige traditioner for middagen, men det skal selvfølgelig være lidt ekstra festligt, og ofte vælger man noget, man ikke får til daglig. I Midtspanien er der ofte pattegris ”cochinillo” på julebordet, mens de i Sydspanien er mere til skaldyr ”mariscos”. Også serranoskinke og manchegoost er kendte julespiser.

Mange familier slutter juleaften af med at gå til midnatsgudstjeneste. Det er en festlig forestilling med både sang, musik og kærlighed – når Jesu fødsel er bekendtgjort, vender kirkegængerne sig mod de nærmeste og deler kindkys ud.

Første juledag, den 25. december, er ”store familiedag” i Spanien, hvor alle mødes til frokost. Spanierne holder ikke julefrokost, som vi gør i Danmark, men de får god mad som for eksempel kalkun og andre varme retter. Først cirka to uger efter vores juleaften bliver det de spanske børns tur til rigtig at få gaver. Nemlig til Hellig tre konger den 6. januar. For i Spanien er det nemlig ikke julemanden, men i stedet de hellige tre konger, Kaspar, Melchior og Baltasar, der bringer julegaverne til de børn, som har opført sig pænt. De hellige tre konger bevæger sig gennem gaderne i små og store byer i et traditionsfyldt optog, som indeholder både kameler belæsset med gaver og et stort følge af kongelige væbnere, som deler karameller og slik ud. Når natten falder på, går børnene tidligt i seng og venter på, at Kaspar, Melchior og Baltasar kommer ind gennem vinduet for at aflevere de gaver, børnene har ønsket sig.

Ella Bella og Otto kan godt lide tanken om en tradition med optog i gaderne, men det bliver straks lidt sværere at vænne sig til tanken om, at de så skal vente helt indtil 6. januar med at få alle deres julegaver. Næste år, bliver de enige om – der kan de måske overveje dén nye tradition. Og så bliver de enige om allerede nu at kaste sig over den spanske super-julegodte, ”turron”, som er en slags marcipankonfekt, lavet af mandler og sukker. Uhm, hvor lækkert!

Her finder I en opskrift på den spanske julegodte, “turron”: 
www.dk-kogebogen.dk/opskrifter

Farvelæg Ella Bella og de Hellig tre konger i 4. søndag i advents-opgaven, som kan downloades og printes via dette link:
www.ellabellaseventyr.dk/hellig-tre-konger

Og hvis I foretrækker at printe ovenstående tekst, så find en PDF med den lige her:
www.ellabellaseventyr.dk/4. søndag i advent

Posted by Sara

Leave a comment


Scroll to Top