3. søndag i advent – den tyske jul

eb-og-otto-ved-juletrae
Julemåneden er i fuld gang hjemme hos Ella Bella og Otto, hvor børnene hver dag nyder at smovse i chokoladekalendere og julesmåkager, og Mor og Far stresser en liiiille smule over, at de endnu ikke er færdige med at købe julegaver.

Så er det vist meget godt, at de ikke bor i Tyskland, siger Otto – for der starter julen allerede 5. december om aftenen, hvor de tyske børn stiller deres blankpudsede sko udenfor døren, inden de går i seng. Om natten kommer julemanden Nikolaus og lægger et ris med chokolade og småkager i skoene – hvis børnene altså har været artige. Næste dag, på ”Nikolaus-dagen”, klæder to voksne i familien sig ud som Nikolaus og hans medhjælper Knecht Ruprecht. De giver små gaver til børnene, som dog først skal fremsige et lille digt, eller synge en sang, for at få fingre i lækkerierne.

Ella Bella spæner straks ud i gangen for at hente sine vinterstøvler, men hun bliver stoppet af Otto, der siger, at det er for sent – de er næsten en uge for sent ude. Til gengæld er der stadig god tid til fejringen af selve juleaften på tysk manér. For den starter den 24. december med pyntning af juletræ og kirke om eftermiddagen. Mange spiser lidt let mad, for eksempel salat eller pølser og kartoffelsalat, inden juletræet tændes og familien synger ”Stille Nacht, Heilige Nacht”. Det er den salme, der på dansk hedder “Glade jul”. Bagefter deles gaverne ud, og børnene får at vide, at de er fra ”Christkind”. Den 25. december er det ”Weihnacht”, hvor hele familien samles om aftenen til en større julemiddag med gås og fisk.

I dagene op til den 6. januar rundes julen af med besøg fra de hellige tre konger, Caspar, Melchior og Balthasar. Det er for det meste børn, som er klædt ud og går fra dør til dør for at synge og for at samle penge ind til velgørende formål.

Ella Bella synes, det lyder som om tyskerne er rigtig gode til at fejre jul, og det giver Otto hende fuldstændig ret i. Faktisk så er Tyskland kendt for sine julemarkeder, som også mange danskere rejser til hvert år for at opleve, fortæller han. Julemarkederne findes i de allerfleste byer, hvor de mange boder er opstillet i ugerne op til jul. Oprindeligt var markedernes formål, at folk kunne købe alt det, der var brug for i den kolde årstid, som for eksempel mad og tøj. Men som tiden er gået, er markederne nu mere blevet en del af festlighederne op til jul, og i dag er de kendetegnet ved, at man kan købe masser af juledekorationer, pynt, slik, kager samt drikke Glühwein og Punsch, der begge er en slags varm vin for voksne.

Ella Bella vil vildt gerne besøge sådan et tysk julemarked. Hun hopper op og ned, og er ved at vælte juletræet, som Far allerede har stillet op indenfor. Hun og Otto bliver enige om, at de skal forsøge at overtale Mor og Far til at tage på julemarked i Tyskland. Måske allerede i år? Men i hvert fald til næste år!

Den er Mor og Far med på, og mens de snakker om, hvor de skal tage hen, kommer Mor i tanke om, at hun faktisk har en tysk juleting liggende inde bag i skabet. Den har hun og Far købt, da de var unge og nyforelskede og på juletur til Hamborg. Juletingen er en udgave af det populære tyske stykke julepynt, ”julepyramiden”, som findes i alle størrelser og afskygninger rundt omkring i Tyskland i december. Det er en slags karrusel med flere bevægelige etager, som kan vise både kristne scener og traditionelle hverdagsscener. På julemarkederne plejer den at være markedets naturlige, smukke midtpunkt. Masser af tyskere tager også julepyramiden med hjem i stuen, hvor den pynter med stearinlys på.

Mens Mor har fortalt færdig, har hun samtidig fundet familiens julepyramide frem fra gemmerne. Den er lidt støvet, efter at have ligget bagi skabet så længe, men ellers er den fin. Og der går ikke længe, før den er blevet støvet af og pyntet med levende lys.

Nu er der nærmest snart tysk jul i det lille hjem, bliver de alle enige om, og Ella Bella plager Otto om at fortælle lidt mere om den tyske julehygge. Og det gør han så. Otto fortæller om den mest kendte julekage i Tyskland – den, der hedder ”Christstollen”. Det er en julekage, der bedst kan betegnes som en slags brød med tørret frugt i. ”Christstollen” var oprindelig et fastemåltid i tyske klostre, og blev lavet af mel, gær, vand. Men siden er kagen blevet gjort lidt mere spændende, så den er blevet peppet op med blandt andet smør, rosiner, sukat, koriander og nogle gange også marcipan.

Dét er lige noget for Far, som har svært ved at høre ordet kage, før han suser i køkkenet. Så mens han går i gang med mel, gær, vand og tørret frugt, hiver mor en ekstra overraskelse frem fra gemmerne.

Først kan børnene ikke rigtig se, hvad det er. Det er noget grønt og glinsende noget – og Mor siger, man skal være forsigtig. Ella Bella mener, at det mest af alt ligner en agurk – og det er slet ikke skudt helt ved siden af, siger Mor, der fortæller, at juleagurken er en lidt sjov juletradition, som amerikanerne tror stammer fra Tyskland – men som faktisk slet ikke gør det.

I Amerika hænger agurken, der er en grønmalet julekugle af glas med form som en agurk, op på juletræet. Om morgenen, når børnene går ned til juletræet, er der en ekstra gave til det barn, som først finder agurken. Ella Bella, Otto og Mor bliver enige om, at deres grønne agurk også skal op og hænge på træet – så de skynder sig ind for at finde en god gren, den kan hænge på.

Her finder I en klassisk opskrift på den tyske julekage, “Christstollen”:
www.soendag.dk/opskrifter

Hjælp Ella Bella med at dekorere og farvelægge juletræet. Juleagurken skal gemmes godt… 3. søndag i advents-opgaven kan downloades og printes via dette link:
www.ellabellaseventyr.dk/juletræ

Og hvis I foretrækker at printe ovenstående tekst, så find en PDF med den lige her:
www.ellabellaseventyr.dk/3. søndag i advent

Posted by Sara

Leave a comment


Scroll to Top