2. søndag i advent
– den franske jul

julekrybbe-julen-2016
Ella Bella og Otto får adventsgaver, og hver søndag i julemåneden glæder særligt Ella Bella sig til at springe ud af sengen og se, om julemanden har været forbi med en gave i sokken. Hun kunne virkelig godt tænke sig nogle flere gaver allerede nu, og det kan hun også godt få, siger Otto – men så skal hun flytte til Frankrig. For der starter julen allerede den 6. december, hvor det er St. Nicholas. På denne dag udveksler og åbner de i flere dele af Frankrig gaver. Det er Ella Bella ret vild med, så hun vil rigtig gerne høre mere om den franske jul.

Otto fortæller, at franskmændene også pynter op til jul, ligesom vi gør det i Danmark. Omkring starten af december stiller mange en julekrybbe med hele sceneriet omkring Jesu fødsel op derhjemme. Hvert barn har sit eget lille lam, som de hver aften får lov til at rykke et stykke nærmere krybben, hvis de har været artige, og et stykke tilbage, hvis de har været uartige. Hovedpersonen selv, Jesus, bliver først lagt i krybben i dagene op til jul. Uha, så er det om at være artig, tænker Ella Bella, der allerede er i gang med at finde forskellige ting frem, hun kan bruge til sin egen julekrybbe – for sådan en skal de da også have, selvom det så hver dag vil kræve, at hun skal tænke over, om hun har været artig eller uartig.

Ella Bella og Otto har været tidligt oppe for at tjekke julesokkerne, og nu er syvsoverne, Mor og Far også stået op. Da de sidder omkring morgenmaden, snakker de videre om de franske juletraditioner. Far fortæller, at juleaften ligesom i Danmark fejres den 24. december. Det sker med et festmåltid for den nærmeste familie. Til forret serveres en stor platte med fisk og skaldyr, til hovedret er der kalkun med kastanjer og til dessert kage, en særlig juletræstamme, der hedder buche de noel. Det er en flot pyntet roulade, som kan have fyld af for eksempel chokolade, creme eller bær.

Mor tilføjer, at de i den franske provins Provence ikke bare får én dessert, men derimod 13 forskellige, som hver især skal symbolisere Jesus og hans tolv apostle. Desserterne serveres samtidig, og hver gæst skal smage alle desserter. Wow, der vil Ella Bella vildt gerne fejre jul, for hun elsker dessert. Og det, synes Otto, Mor og Far kunne være sjovt. Måske kan de prøve det engang.

Efter julemiddagen går langt de fleste franskmænd til midnatsmesse. De skal dog ikke vente til midt på natten, som det ellers kunne lyde som om, for midnatsmessen starter allerede omkring klokken 20. Inden familien går til midnatsmesse, stiller børnene et par sko frem, enten foran kaminen eller foran juletræet, i håb om at julemanden vil putte gaver i dem, mens de er væk. Gaverne lægges i eller omkring skoene eller ved juletræet. Efter messen er der tradition for, at et barn spiller rollen som Jesusbarnet i krybben som en markering af Jesu fødsel. Ved midnat ønsker alle hinanden glædelig jul – i nogle familier åbnes gaverne juleaften, mens andre venter til næste morgen, hvor det er juledag.

Far fortæller, at den franske julefejring varer helt frem til den 5. januar, hvor det er helligtrekongersaften. Her holder franskmændene en stor fest, hvor de, som en slags pendant til vores risalamande til dessert får servereret en flad kage, en galette, med en skjult bønne eller lille porcelænsfigur i. Den, der får bønnen/figuren, bliver kronet til konge eller dronning. Kongen vælger sig herefter en dronning eller omvendt, og festen går i gang. Hver gang kongen og dronningen drikker, skal alle andre også drikke, mens de råber “kongen drikker” eller “dronningen drikker”. Når festen er slut, slukkes juletræet, som har været tændt lige siden juleaften.

Ella Bella er helt med på at fortsætte festen frem til helligtrekongersaften, og hun foreslår, at de bager en af de sjove julekager, Far fortalte om tidligere. Den er Far med på, og mens han finder tingene frem til juletræstammen, lister Ella Bella hen og rykker sit lam et lille skridt nærmere julekrybben.

Herunder får du tre forskellige opskrifter på franskmændenes juledessert, juletræstammen (buche de noel):
www.bobedre.dk/julemad
www.dk-kogebogen.dk/opskrifter
www.piskeriset.dk/juletraestamme

Hjælp Ella Bella med at finde fem fejl i julekrybben i 2. søndag i advents-opgaven. Den kan downloades og printes via dette link:
www.ellabellaseventyr.dk/julekrybbe

Og hvis I foretrækker at printe ovenstående tekst, så find en PDF med den lige her:
www.ellabellaseventyr.dk/2. søndag i advent

Posted by Sara

Leave a comment


Scroll to Top