1. søndag i advent
– den engelske jul

eb-bager-jul-2016

Hjemme hos Ella Bella og Otto starter julen og de mange forberedelser 1. søndag i advent. Mor tænder for julemusikken, og mens Ella Bella, Otto og Far bager julekager, så det dufter i hele hjemmet, finder Mor de første kasser med julepynt frem fra kælderen.  

Ella Bella elsker at bage brunkager. Især når de skal stikkes ud til søde, sjove figurer. Otto fortæller, at de lækre småkager er meget populære i England, hvor de er blevet bagt i mange hundrede år. Faktisk har man fejret jul i næsten 1500 år i England. For det fortælles, at selveste Kong Arthur, som var konge helt tilbage omkring 500-tallet, også holdt jul. I 1700-tallet blev julen dog forbudt, fordi mange religiøse mennesker mente, at det var blevet for stor en fest, som der ikke var råd til. Forbuddet forsvandt igen i Dronning Victorias tid i 1800-tallet, og herefter blev julen igen fejret med pomp og pragt.

Nu er brunkagedejen blevet klar til at rulle ud, og Far giver Ella Bella og Otto hver en klump. Men Ella Bella vil høre mere om de mange juletraditioner, så Otto fortæller videre, om Dronning Victorias mand, Prins Albert, der kom fra Tyskland. Det var ham, der tog traditionen med at have et juletræ indenfor med til England. Hvert år forærer Norge et kæmpe juletræ til England. Det sættes op på den store plads, “Trafalgar Square”, som ligger ret præcist midt i London. Den norske konge, Kong Håkon d. 7. havde nemlig været i eksil i London under Anden Verdenskrig. Så juletræet er altså en slags tak for hjælpen.

Mor har skruet op for musikken, for nu spiller anlægget hendes yndlings julemelodi. Far smiler og siger, at det i England er meget populært at synge julesange. De kalder dem for “Christmas Carrols”. Børn og unge går ud i små grupper og synger, og enten stiller de sig på et gadehjørne i byen, eller også går de fra hus til hus. Når folk lukker op, synger de en sang. Ella Bella synes, det lyder som en meget smuk tradition, og hun gad godt, at man gjorde det samme i Danmark.

Om aftenen d. 24. december hænger de engelske børn en stor sok op ved kaminen eller over sengen. I løbet af natten kommer julemanden så og putter små gaver i. Så når børnene vågner om morgenen den 25. december, får de lov til at åbne julegaver. For i England fejrer man først for alvor jul d. 25. december.

Derfor bliver d. 25. december kaldt for “Christmas Day”. Otto oversætter det til “juledag”. Her samles familien til den store julemiddag, som blandt andet består af kalkun eller gås, og ikke mindst den berømte julebudding. Far, som elsker at smage mad fra andre lande, fortæller, at det er en helt speciel budding, der består af blandt andet brødkrummer, tørret frugt, sukker og appelsiner. Han synes, den smager fantastisk! I løbet af december bager englænderne også den traditionelle “christmas cake”, som indeholder en masse frugt og nødder. Og så selvfølgelig brunkager, som de kalder for “gingerbread men”.

I kan finde opskriften på de traditionelle “gingerbread men” lige her:
www.piskeriset.dk/gingerbread-men
Og find 1. søndag i advents opgave, hvor I skal hjælpe Ella Bella med at “bage” brunkager lige her:
www.ellabellaseventyr.dk/prik-til-prik
Og hvis I foretrækker at printe ovenstående tekst, så find en PDF med den lige her:
www.ellabellaseventyr.dk/1. søndag i advent

Posted by Sara

Leave a comment


Scroll to Top